Puhelimen valinta – mitä ottaa huomioon?

Puhelimia on satoja erilaisia ja toisinaan ne eroavatkin toisistaan varsin rajusti esimerkiksi käyttöjärjestelmänsä puolesta. Valikoimaa on todella paljon, mutta mistä tietää, mikä on sitten oikeanlainen puhelin?

Alla opastamme uuden puhelimen ostajan oikealle tielle ja varmistamme, että puhelinhankinta todellakin tulee onnistumaan.

Mikä määrittää puhelimen hinnan?

Suurimmat erot puhelimien välillä nähdään hinnan, käyttöjärjestelmän, valmistajien sekä fyysisen laitteiston välillä. Ensimmäisenä onkin tärkeää selvittää, mitä ostaja oikeastaan tarvitsee. Onko netin käytölle tarvetta? Mikä laite hänellä on aikaisemmin ollut? Tarvitseeko ostaja laadukkaan kameran? Millaisia liitäntöjä laitteessa on ja niin edelleen.

Brändi on luonnollisesti iso asia puhelimen hinnassa. Ei ole salaisuus, että esimerkiksi Applen brändi on erittäin arvokas, mikä tekee puhelimista myös varsin kalliita. Mikä muu sitten vaikuttaa hintaan? Ensimmäisenä ja ehkä tärkeimpänä kriteerinä on käyttöjärjestelmä, joita ovat Android ja iOS. Käytännössä valinta tehdään aina näiden välillä.

iOS on Applen kehittämä käyttöjärjestelmä, siinä missä Androidia käyttävät käytännössä kaikki muut puhelinvalmistajat, kuten Samsung, LG ja Nokia. Onkin lähinnä tottumiskysymys, mitä ostaja puhelimeltaan haluaa, sillä absoluuttinen paremmuus järjestelmien välillä on varsin haastava selvittää. Erot tulevat pääosin ulkonäössä ja toiminnallisuudessa.

Halpa puhelin – huono puhelin?

Halpa puhelin ei tarkoita huonoa puhelinta, mutta lähes aina niissä on jouduttu tekemään kompromisseja, jotka liittyvät laitteen rakenteeseen tai ominaisuuksiin, kuten esimerkiksi kameraan tai muistin nopeuteen. Sokkona kallista puhelinta ei kuitenkaan kannata missään nimessä ostaa, vaan puhelimien vertailu on aina kannattavaa.

  • Netin vertailukoneet ovat erinomainen apuväline.
  • Tutustu myös käyttäjäkokemuksiin.
  • Vertaile hinta-laatusuhdetta.

Mieti, mihin käyttötarkoitukseen puhelin tulisi? Mikäli laitteella ei ole esimerkiksi tarkoitus pelata, voi olla turha maksaa ekstrahintaa suorituskyvystä, jos tehottomampikin malli ajaisi saman asian. Huonompikin puhelin hoitaa kyllä asiansa, mikäli käyttö on lähinnä viestittelyä ja kevyttä nettiselaamista sisältäen ajoittaisen videoiden katselun.

Puhelimen näyttöön kannattaa kuitenkin panostaa. Tässä merkittävät tekijät ovat näytön koko sekä sen resoluutio, joka on suoraan verrannollinen näytön tarkkuuteen. Mikäli kuluttaja aikoo kuvata laitteella paljon tai katsoa videoita, on tarkka näyttö erittäin tärkeä ominaisuus uutta puhelinta hankittaessa.

Näyttö on myös tärkeä laatutekijä:

  • Näytön laatu on suoraan verrannollinen käyttömukavuuteen.
  • Mitä isompi näyttö, sen helpompi kirjoittaa ja lukea tekstiä.

Puhelimen kamera

Nykyään vielä noin kymmenen vuotta sitten suosiossa olleita digikameroita ei juuri enää näe, sillä älypuhelimet ovat korvanneet digikamerat lähestulkoon kokonaan. Ne ovat helppokäyttöisiä ja kulkevat aina puhelimen mukana paikasta toiseen käyttäjän mukana. Mitkä ovat puhelinta valittaessa tärkeitä ominaisuuksia hyvää kameraa etsittäessä?

Megapikselimäärä on yleensä kameroita vertaillessa hyvä ohjenuora. Nykyisissä puhelimissa on vähintään yksi etu- ja yksi takakamera, joiden laadun tulisi olla etukameran osalta vähintään 10 megapikseliä ja takakameran osalta yli 20 megapikseliä. Tällöin puhutaan laadukkaasta puhelimen kamerasta. Tämän alle menevät luvut ovatkin usein kompromisseja.

Muistin määrä – onko sillä väliä?

Kiinteää muistia voi aina lisätä muistikorteilla jälkikäteen, mutta laitteen välimuisti on hyvin tärkeä ominaisuus. Mikäli laitteessa ei ole tarpeeksi välimuistia, alkavat sovellukset kaatuilemaan tai puhelin ylipäätään hidastumaan. Välimuisti mahdollistaa sen, että käyttäjä voi tehdä useita asioita puhelimella saumattomasti samaan aikaan.

Nyrkkisääntönä usein toimii se, että välimuistiin kannattaa panostaa aina, sillä ostaessaan puhelinta ostaja usein aliarvioi sen, mihin hän puhelinta tulee käyttämään. Usein aivan halvimmista puhelimista kannattaakin siirtyä vähintään niin sanottuun noin 300 euron keskiluokkaan, jolloin valikoima kasvaa myös erittäin paljon.

Mitä kalleimmat puhelimet tarjoavat?

Markkinoiden kalleimmat puhelimet usein välttävät kaikki perinteiset kompromissiratkaisut, ja ne tarjoavat kompaktin paketin tehoa, muistin, tarkkuutta sekä käytettävyyttä. Siinä missä parin sadan euron halvemmat puhelimet ovat kompromisseja lähes aina, ovat yli tuhannen euron puhelimet usean laadukkaan ominaisuuden yhdistelmiä aina muotoilusta lähtien.

Kalleimmissa puhelimissa tulee maksaneeksi paitsi laadusta, myös brändistä. On selvä, että esimerkiksi Applen tai Samsungin kalleimmilla malleilla on vahva brändiarvo, joka myös näkyy hinnassa. Mikäli kuitenkin ostaja haluaa vain parasta, ovat nämä erittäin hyviä vaihtoehtoja kaikin puolin. Hinta-laatusuhde ei kuitenkaan ole aina paras.

Tuleeko puhelin valita liittymän mukaan?

Mikäli puhelimessa ei aio nettiä käyttää, siinä tapauksessa puhelin ja liittymä on syytä olla yhteensopivia, muussa tapauksessa asia on lähinnä kosmeettinen yksityiskohta, sillä nykyajan puhelimet lähtevät siitä ajatuksesta, että puhelimella käytetään internetiä vaativia toimintoja. Älypuhelin onkin varsin turha laite ilman nettiyhteyttä.

Vaikka vähän internetissä viihtyvät ajattelisivat laitteen netin jäävän pienelle käytölle, tulee sille helposti silti yllättävän paljon käyttöä. Jo perustoiminnot, kuten viestittely, sähköpostin lukeminen ja niihin vastaaminen sekä verkkopankin käyttäminen ovat perustoimintoja, johon nettiliittymä on pakollinen. Onneksi Suomessa lähes kaikkiin liittymiin sisältyy nykyään rajaton datan käyttö.

Arvostelut – luottaako vaiko ei?

Internet on täynnä erilaisia arvosteluita joka asiasta – myös puhelimista. Pienellä varauksella esimerkiksi verkkokauppojen arvostelut ja käyttäjäkokemukset voivat olla erittäin arvokkaita tiedonmurusia uutta laitetta hankittaessa. Näitä ilman muuta kannattaakin silmäillä, etenkin, jos kyse on vähänkin hintavammasta laitteesta kuin tavallinen, edullinen kahdensadan euron peruspuhelin.

Älypuhelimen hankinta pähkinänkuoressa

Älypuhelinta hankittaessa laitteen käyttötarkoitus tulee aina selvittää. Tämän jälkeen käyttöön sopivia laitteita on helpompi lähteä etsimään, kun tiedetään, millaiseen käyttöön puhelin tulee. Puhelimen tekniset tiedot on myös syytä syynätä läpi erittäin tarkasti.

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *