Applen kehittämä iOS ja Googlen Android ovat käyttöjärjestelmiä, joita käytetään pääasiassa mobiililaitteissa, kuten älypuhelimissa ja tableteissa. Nämä käyttöjärjestelmät eroavat toisistaan huomattavasti. Android on pääosin Linux-pohjainen ja osittain myös vapaan lähdekoodin käyttöjärjestelmä, jota voidaan kutsua vaikkapa puhelinten Windows-käyttöjärjestelmäksi. Androidin kehittäminen onkin ulkoistettu huomattavasti paremmin yhteisölle, ja käyttöjärjestelmän muokkaaminen ja kustomointi on helpompaa kuin Applen iOS:ssa. IOS:n käyttö taas on monien mielestä huomattavasti helpompaa, eli iOS:ssa on panostettu erityisesti käyttäjäystävällisyyteen.

Android on maailman käytetyin mobiilikäyttöjärjestelmä, jota käyttävät useat älypuhelinvalmistajat. IOS sen sijaan taas on täysin riippuvainen vain Applen kehittämistä laitteista, kuten iPhonesta ja iPadeista. Kun valitset uutta puhelinta, ota käyttöjärjestelmä huomioon ennen puhelimen ostamista. Käyttöjärjestelmän vaihtaminen nimittäin vaatii käyttäjältä myös sovellusten lataamista eri sovelluskaupasta. Googlen sovelluskauppa on nimeltään Google Play, ja Applen taas App Store. Kaikkia sovelluksia ei ole tehty molempiin käyttöjärjestelmiin, mutta usein vastaava sovellus löytyy toisestakin sovelluskaupasta.

Käyttöliittymä

Androidin ja iOS:n käyttöliittymissä on paljon yhteistä, kuten yleisimmät kosketusnäytöille tehdyt toiminnot. Näitä ovat esimerkiksi kuvakkeiden klikkaaminen ja pyyhkäisy. Molemmat käyttöjärjestelmät toimivat erillisen aloitusnäytön kautta, mistä eri sovellukset ovat löydettävissä. Sovellukset ovat käyttöjärjestelmissä hieman eri tavalla. iOS:ssa sovellukset näkyvät aloitusvalikossa ja seuraavilla ruuduilla suorissa riveissä, kun taas Androidilla käyttäjä voi laittaa erilaisia sovelluksia auki myös aloitusnäytölle; niistä suosituimpia lienevät kalenteri ja säätiedotus. Molemmissa käyttöliittymissä on yläosassa tarvittavat tiedot puhelimesta, kuten akunkesto ja verkkoyhteydet.

Vaikka myös Google päivittää Androidia usein, ja esimerkiksi uusin Android Nougat on saapunut markkinoille vasta hiljattain, päivitykset eivät tapahdu automaattisesti, eivätkä ne ole välttämättömiä Android-laitteille. Tämä johtuu siitä, että puhelimia valmistavat yritykset ovat pääasiassa vastuussa siitä, kuinka usein tai kuinka nopeasti käyttöjärjestelmät päivittyvät Android-puhelimiin. Tämä voi olla ongelma useille Androidin käyttäjille, jotka eivät välttämättä osaa asentaa Googlen Android-päivityksiä itse. Apple taas päivittää iOS:ia säännöllisesti, ja iOS:n päivitykset ovatkin yleisesti saatavilla kaikille käyttöjärjestelmää käyttäville laitteille.

Laitevalinnat ja puhelimen nettikäyttö

Androidia suosiva käyttäjä voi valita puhelimensa useista eri matkapuhelinvalmistajista ja puhelinmalleista. Android-puhelimia on saatavilla paljon eri hintaluokissa, eri kokoisina ja erilaisella raudalla varustettuna. IOS-käyttöjärjestelmä on sen sijaan lähes täysin riippuvaisia Applen laitteista, joita ovat muun muassa erimalliset iPhonet, iPadit ja iWatch-älykello. Androidin pääselain on Google Chrome, kun taas iOS käyttää Applen Safari-selainta. Molemmat nettiselaimet ovat laadultaan ja käytöltään hyvin samanlaisia. Google Chrome on saatavilla myös iOS-versiona, toisin kuin Safari, jota ei voi saada Android-puhelimeen.

Sosiaalisen median palveluista Facebookin käyttö onnistuu helposti molemmilla laitteilla. Facebook on siis suoraan integroitu sekä Androidiin että iOS:n, ja molempien käyttöjärjestelmien käyttäjät voivat esimerkiksi kirjoittaa päivityksiä ja ladata kuvia puhelimistaan palveluun helposti. Lisäksi molemmat käyttöjärjestelmät helpottavat omien yhteystietojen etsimistä Facebook-kavereista. Myös Instagram on nykyään täysin integroitu sekä iOS:lle että Androidille, samoin esimerkiksi kyytipalvelu Uber. Käyttäjäkokemusta ja sovellusten eri ominaisuuksia on useissa somesovelluksissa kuitenkin kehitetty pidemmälle iOS:lla, jonka huomaa suosittuja sovelluksia testatessa.

Mobiilimaksaminen käyttöjärjestelmillä ja turvallisuus

Vaikka etenkin Androidille on saatavilla useita erilaisia mobiilimaksusovelluksia, esimerkiksi Pivosta ja Mobile Paysta aina Googlen Walletiin, kaikissa Android-puhelimissa ei ole erillistä NFC-sirua, jolla mobiilimaksut voisi tehdä puhelimitse lähimaksuominaisuudella. NFC-siru löytyy ainakin uusimmista Samsungin, Huawein ja Honorin Androidia käyttävistä puhelimista. IOS:n käyttämä mobiilimaksujärjestelmä on nimeltään Apple Pay, joka on saanut käyttäjiltä hyvän vastaanoton, ja onkin tällä hetkellä Google Walletia käytetympi mobiilimaksusovellus. Kaikki uusimmat iPhonet ja iWatch-mallit on varustettu NFC-sirulla.

Turvallisuudessa iOS pieksee Androidin yhä edelleen. Androidissa käyttöjärjestelmään asennetut sovellukset ovat eristetty muusta järjestelmästä niin, että käyttäjän tulee itse antaa sovelluksille lupa käyttöjärjestelmään. Lupa voi olla esimerkiksi ilmoitusten antaminen tai kameran käyttö ja sijainnin jakaminen. Tämä auttaa Androidin suorituskyvyssä, mutta tekee käyttöjärjestelmän alttiiksi haittaohjelmille sovellusten lähettäessä käyttäjän luvalla tietoja kolmansille osapuolille. iOS:ssa kyseistä ongelmaa ei suoraan ole, sillä Apple tarkastaa ja arvioi kaikki sovelluskaupan sovellukset ennen niiden julkaisemista, ja pitää huolta myös haittaohjelmista.

Yksityisyys ja tietosuoja

Sekä iOS että Android ovat haavoittuvaisia tietyille tietosuojaan liittyville vuodoille. Kumpaan tahansa käyttöjärjestelmään asennettu sovellus voi saada tiedon kaikista muista laitteelle asennetuista sovelluksista. Tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että älypuhelimeesi asennettu ruokalähetyssovellus voi saada tiedon siitä, että puhelimeesi on ladattu Supercellin kehittämä peli. Lisäksi kyseinen sovellus voi myös lähettää tiedot sovelluksen kehittäjälle, joka sitten voi käyttää tietoja esimerkiksi markkinointiin. Lähes kaikki maailman suosituimmat sovellukset seuraavat sovelluslistojen avulla niitä sovelluksia, joita niiden käyttäjät laitteisiinsa asentavat.

Loppuarvio

Googlen Android ja Applen iOS poikkeavat loppujen lopuksi toisistaan nykyään aika vähän, sillä molempien käyttöjärjestelmien kehittäjät ovat ottaneet toisistaan mallia ja lisänneet omiin käyttöjärjestelmiinsä toisista otetut parhaat käytännöt. Eniten nämä kaksi käyttöjärjestelmää eroavat lähinnä laitetueltaan ja tietyiltä ominaisuuksiltaan, sekä päivityksiltään. Applen laitteita pidetään tietoturvan osalta myös parempina kuin Androidia käyttäviä laitteita, mutta toisaalta myös iOS:lle kehitettyjä haittaohjelmia on tullut ilmi etenkin muutaman viime vuoden aikana. Molemmille käyttöjärjestelmille on omat vannoutuneet käyttäjäkuntansa.