• Samsung
  • Apple
  • Huawei

Nämä ovat vain muutamia kaikista tämän hetken puhelinvalmistajista, mutta ne edustavat myyntiluvuiltaan tämän hetken kirkkainta kärkeä. Kilpailu matkapuhelinmarkkinoilla kiristyy vuosi vuodelta, ja markkinoilla onkin nyt enemmän valmistajia kuin koskaan aiemmin. Miltei kaikki suurimmista valmistajista julkistavat uusia puhelinmalleja joka kuukausi, joten kuluttajallakin on enemmän vaihtoehtoja joista valita, ja välillä on jopa hieman vaikeaa pysyä perässä valtaisassa julkaisutahdissa. Tosin Samsung on hieman hillinnyt uusien puhelintensa julkistuksia vuoden 2014 jälkeen, kun se toi markkinoille yli 50 eri puhelinta!

Eri puhelinmerkkien suosio on muuttunut vuosien varrella paljonkin vanhojen valmistajien vetäytyessä markkinoilta ja uusien ilmestyessä tilalle, ja onkin erittäin harvinaista, että yksi tietty malli olisi pysynyt kovinkaan montaa vuotta kuluttajien suosiossa. Viime vuosina puhelinmarkkinoita ovat hallinneet muutama suurempi valmistaja, ja suuri joukko hieman tuntemattomampia merkkejä on pyrkinyt kasvattamaan markkinaosuuttaan.

Kilpailu kuluttajaelektroniikan valmistajien välillä on kuitenkin kovaa ja uusia yrittäjiä löytyy jonoksi asti, kun puhelinvalmistajat koittavat päästä kuluttajien suosioon. Tässä artikkelissa keskitymme kuitenkin tämän hetken suosituimpiin merkkeihin.

Samsung

Yritysjätti Samsung on valmistanut elektroniikkatuotteita 60-luvun lopulta lähtien, eivätkä matkapuhelimetkaan ole sille mitenkään uutta aluetta, sillä Samsung toi markkinoille ensimmäiset matkapuhelimensa jo vuonna 1988. Nykypäivänä Samsung on noussut sekä maailman johtavaksi elektroniikkavalmistajaksi että myös johtavaksi matkapuhelin valmistajaksi. Vuonna 2018 Samsung toimitti kauppoihin yli 290 miljoonaa puhelinta ja sen markkinaosuus koko maailman puhelinkaupasta oli 19 %. Samsung on myös meillä Suomessa kaikkein suosituin puhelinmerkki, eikä täysin syyttä, sillä se on jo vuosia tarjonnut erittäin monipuolisen valikoiman puhelimia useista eri hintaluokista.

Aiempina vuosina Samsungin puhelinvalikoima kärsi jopa runsaudenpulasta, sillä 2010-luvulla se julkaisi valtavan määrän erilaisia puhelima. Nyttemmin julkaisutahti on hieman rauhoittunut, ja valikoima on virtaviivaistunut verrattuna aiempaan, melko kirjavaan valikoimaan. Nykyinen Samsungin tarjonta keskittyykin sen Galaxy-mallistoon, josta löytyy puhelimia joka hintaluokasta. Halvimmillaan Samsung Galaxyn saa päälle sadalla eurolla, mutta uudesta Galaxy Note 10+:sta saa maksaa yli 1 000 euroa. Näiden väliltä löytyy luonnollisesti lukuisia muitakin malleja, joten kuluttajalla ei pitäisi olla vaikeuksia löytää omiin tarpeisiinsa ja budjettiinsa sopivaa puhelinta.

Apple

Tietokoneistaankin tunnettu Apple on lisäksi myös maailman toiseksi suurin matkapuhelinvalmistaja, ja sen puhelinten suosio kuluttajien keskuudessa on pysynyt tasaisen suurena jo vuodesta 2007 lähtien, kun ensimmäinen iPhone-mallin julkaistiin. IPhone lienee myös maailman tunnetuin puhelinbrändi. Muista matkapuhelinvalmistajista poiketen, Apple on perinteisesti julkaissut iPhonesta uusia versiota joka vuosi, ja ne ovat aina olleet korkeamman hintaluokan puhelimia, joiden ominaisuudet ja teknologia ovat yleensä aina huippuluokkaa kilpailijoihin verrattuna.

Lisäksi muutama muu seikka erottaa iPhonen muiden valmistamista Android-käyttöjärjestelmää käyttävistä puhelimista:

  • iOS-käyttöjärjestelmä. Apple käyttää muista valmistajista poiketen puhelimissaan itse kehittämäänsä käyttöjärjestelmää.
  • Siri, ensimmäinen nykyaikainen virtuaaliavustaja
  • Android-puhelimia parempi tietoturva

Huawei

Huawei on suhteellisen tuore tuttavuus meille suomalaisille, kun vertaa sitä Samsungiin ja Appleen, mutta tänä päivänä se on maailman kolmanneksi suurin puhelinvalmistaja. Eurooppaan Huawei saapui markkinoilla omalla Honor-tuoteperheellään, ja sitä edelleen myydään omana puhelinmerkkinään, vaikka Huaweilla on saatavilla myös sen omalla nimellä varustettuja puhelimia. Huawein valikoima keskittyy enemmän edullisiin ja keskihintaisiin puhelimiin, mutta siltä löytyy myös omat kalliimmat lippulaivamallinsa, kuten Huawei P30 Pro ja Huawei Mate 20 Pro, jotka molemmat edustavat tämän hetkisen puhelintarjonnan huippua.

Xiaomi

Xiaomi on vuonna 2010 perustettu kiinalainen yritys, ja se onnistui vain kahdeksassa vuodessa nousemaan maailman neljänneksi myydyimmäksi matkapuhelinmerkiksi. Xiaomi tarjoaa laajan valikoiman edullisia puhelimia, ja alun alkaen se keskittyi erityisesti Aasian markkinoille. Viime vuosina olemme kuitenkaan saaneet Xiaomin puhelimia myös Eurooppaan myyntiin. Se on harvoja niistä valmistajista, joiden valikoimasta löytyy alle sadan euron älypuhelimia. Xiaomilla on tosin myös muutama kalliimmankin hintaluokan puhelin, kuten esimerkiksi sen Mi-sarjan tuotteet, jotka eivät juurikaan jää jälkeen kilpailijoidensa vastaavan hintaisista puhelimista.

Nokia

Nokia on varmasti kaikille tuttu puhelinmerkki. Tällä hetkellä Nokian puhelimia valmistaa suomalainen matkapuhelinvalmistaja HMD Global, joka perustettiin vuonna 2016 Microsoftin hylätessä puhelinten valmistuksen. HMD Globalin Nokia on vain muutamassa vuodessa noussut Euroopan viidenneksi suurimmaksi puhelinmerkiksi. HMD:n puhelinvalikoima on kattava ja siltä löytyy niin edullisia, keskihintaisia kuin kalliita malleja. Nokian edullisimpia puhelimia edustaa 1- ja 2-sarjat, kalleinta puolestaan 8- ja 9-sarjan mallit. Näistä erityisesti Nokia 9 on herättänyt huomiota, sillä se on varustettu peräti viidellä erillisellä takakameralla.

Lopuksi

Luonnollisesti näiden lisäksi on olemassa myös lukuisia muitakin, etenkin kolmeen suurimpaan verrattuna pienempiä puhelinmerkkejä, esimerkiksi Sony, Asus ja LG, joilla kaikilla on useita omia mallejaan myynnissä. Uuden puhelimen ostamista harkitsevan kuluttajan kannattaakin perehtyä myös näihin vaihtoehtoihin ennen ostopäätöksensä tekemistä.

Kuten aiemmin jo mainittiin, on puhelinmarkkinoilla kilpailu nyt kovempaa kuin koskaan aiemmin ja eri valmistajien puhelimia on tarjoilla enemmän kuin koskaan aiemmin. Tämän vuoksi kenelläkään tuskin on ongelmaa löytää juuri itselleen mieleistä puhelinta tämän hetken laajasta tarjonnasta.