Uuden puhelimen hankkimisen ollessa ajankohtaista, moni miettii pitäisikö älypuhelin hankkia uutena vai käytettynä. Uudet puhelimet ovat varma, mutta usein melko kallis valinta ja käytetyt puhelimet sen sijaan edullinen, mutta mahdollisesti riskialtis valinta. Tässä artikkelissa pureudumme puhelimen ostamiseen sekä käytettynä että uutena ja siihen kumpi on parempi ratkaisu juuri sinulle. Käytetyn puhelimen ostamiseen saattaa liittyä riskejä, mutta näin ei kuitenkaan aina ole! Uusi puhelin sen sijaan on aina luotettava valinta.

Mutta mistä tietää, kumpi kannattaa valita ja mistä valitsemansa puhelin kannattaa ostaa? Entäpä mitkä asiat on syytä tarkistaa käytettyä puhelinta ostaessa? Tässä artikkelissa kerromme sinulle muun muassa näistä asioista, jotta päätöksesi uuden tai käytetyn puhelimen oston välillä helpottuisi.

Miksi ostaa uusi puhelin?

Puhelinta ostaessa kannattaa huomioida tietyt asiat, kuten mitä toimintoja puhelimeltaan haluaa sekä esimerkiksi käytettyjen puhelimien tarjonta. Juuri tietyn mallista ja merkkistä puhelinta ei välttämättä löydy sekä käytettynä että hyväkuntoisena. Tällöin on valittava toinen malli tai ostettava haluamansa puhelin täysin uutena. Käytettyjen puhelimien vertailu on joskus myös hyvin aikaa vievää. Onkin järkevää harkita, kannattaako käytetyn puhelimen etsiminen ajallisesti vai olisiko juuri sinulle helpompaa ja stressittömämpää ostaa uusi ja varmasti toimiva puhelin?

Mikäli aikaa ja mielenkiintoa sen sijaan riittää puhelimien vertailuun, käytetyn puhelimen voi saada jopa uutta vastaavassa kunnossa ja kymmenien, ellei satojen eurojen alennuksella uuteen puhelimeen nähden. Aloita puhelimen ostamisen suunnittelu lukemalla seuraavaksi mitä hyviä puolia on käytetyn ja uuden puhelimen ostamisella.

Uusi puhelin on usein toimivuudeltaan käytettyä puhelinta varmempi ratkaisu. Lisäksi uusiin puhelimiin tulee mukaan melko pitkä takuu, joten mahdollisen puhelimen hajoamisen varalle saa turvan. Toisaalta myös käytetyille ja tehdashuolletuille puhelimille myönnetään takuita. Käytettyjen puhelimien ostamisessa on kuitenkin usein riskejä verrattuna uusien puhelimen ostamiseen.

Riskejä on etenkin yksityisiltä myyjiltä ostettavien puhelinten kohdalla. Myyjä ei esimerkiksi välttämättä kerro kaikkia käytetyn puhelimen vikoja uudelle ostajalle, ja puhelimen ostettua voi tulla eteen ikäviä yllätyksiä. Puhelin on saattanut vaikkapa kastua ja sen akku voi huveta yllättävänkin nopeasti. Puhelin on saattanut myös pudota, mikä on voinut heikentää sen toimintoja. Mikäli siis haluaa varmistaa puhelimen toimivuuden täysin, on järkevää ostaa uusi tai ainakin tehdashuollettu puhelin.

Miksi ostaa käytetty puhelin?

Käytettyjä puhelimia myydään usein uudemman puhelimen tieltä pois tai pienen kosmeettisen vian vuoksi. Pieni kosmeettinen virhe puhelimen näytössä tai kyljessä voi olla osalle kynnyskysymys, jonka vuoksi puhelin vaihdetaan uuteen. Tällöin vanhat, mutta toimivat älypuhelimet myydään edullisella hinnalla eteenpäin. Käytettyjä, mutta melkeinpä uudenveroisia älypuhelimia voikin saada jopa puoleen hintaan.

Käytetyn puhelimen ostaminen voi siis olla hyvin järkevää varsinkin mahdollisimman edullista puhelinta etsivälle, sillä käytetyn puhelimen ostamalla voi säästää merkittävän määrän rahaa. Käytetyissäkin puhelimissa voi olla vielä takuuta jäljellä, jolloin ostaja saa lisäturvaa ostokselleen. Lisäksi käytettyjen puhelimien hinnat ovat yleensä niin edullisia, että ne on helppo maksaa kerralla. Ostajan ei siis tarvitse sitoutua moneksi kuukaudeksi kuukausimaksuihin. Hyvä puoli käytettyjen puhelimien ostamisessa on myös se, että se on ekologisempaa kuin uuden hankkiminen.

Mitä kannattaa muistaa käytettyä puhelinta ostaessa?

On hyvä muistaa, että käytetty puhelin on aina jonkun vanha puhelin, eli käytettynä voi olla vaikeaa löytää täysin uutta vastaavaa puhelinta. On kuitenkin mahdollista löytää erittäin hyväkuntoinen tai jopa uudenveroinen käytetty puhelin. Viralliset kaupat myyvät käytettyjä ja tehdashuollettuja puhelimia, ja niistä ostaminen voi olla luotettavin vaihtoehto.

Yksityisiltä myyjiltä ostaessa on noudatettava varovaisuutta ja ainakin puhelimen perustoiminnot tulisi testata ennen ostoa. Puhelimen rasittaminen on yksi hyvä testi ennen ostopäätöstä. Puhelinta voi rasittaa laittamalla näkymään mahdollisimman raskaan, Full HD -tasoisen videon. Jos puhelimen akku alkaa huveta nopeasti tai puhelin kuumenee, siinä saattaa olla vikaa. Puhelinta voi testata myös netissä surffailemalla tai pelaamalla. Puhelinta, jonka akku pullistelee, ei kannata ostaa. Kannattaa muistaa myös, että kolme vuotta vanha akku alkaa olla toimintansa loppusuoralla.

Mikä on tehdashuollettu puhelin?

Monet myymälät ja nettikaupat myyvät käytettyjä, mutta tehdashuollettuja älypuhelimia. Se tarkoittaa sitä, että käytetyt puhelimet on puhdistettu ja huollettu ammattimaisesti ennen kuin ne myydään eteenpäin. Tehdashuolletut puhelimet ovatkin yleensä laadultaan parempi valinta, kuin huoltamattomat käytetyt puhelimet. Käytetty puhelin huolletaan tehdashuollossa toimivuudeltaan erinomaiseksi, joten ostaja voi saada teknisesti jopa uutta vastaavan älypuhelimen paljon uutta puhelinta edullisempaan hintaan.

Usein puhelin on myös ulkoasultaan uutta vastaava. Tosin myös uutta vastaavaa hieman huonompikuntoisiakin voi löytyä riippuen esimerkiksi ostopaikasta ja hintaluokasta. Tehdashuollettuihin puhelimiin sisältyy myös usein takuu, joka antaa ostajalle lisää turvaa puhelimen ostoon liittyen. Useat tehdashuollettuja puhelimia myyvät kaupat pakkaavat puhelimen kaiken lisäksi uuteen ja tyylikkääseen pakkaukseen, joten tehdashuolletun puhelimen voi antaa hyvin vaikkapa syntymäpäivälahjaksi.

Mistä uusi ja käytetty puhelin kannattaa ostaa?

Uusia puhelimia myyvät erilaiset elektroniikkamyymälät sekä nettikaupat, joista voi ostaa puhelimen luottavaisin mielin. Käytettyä puhelinta ostaessa kannattaa sen sijaan harkita tarkemmin mistä puhelimensa ostaa. Käytettyjä ja huollettuja puhelimia myyvät esimerkiksi jotkin elektroniikkamyymälät ja puhelinoperaattoreiden nettikaupat. Tällaisista paikoista ostaessa voi olla varma puhelimen toimivuudesta, sillä puhelimet on tarkistettu, huollettu ja putsattu. Lisäksi kaupat tarjoavat usein takuun ja mahdollisuuden osamaksuun.

Älypuhelimia voi ostaa myös yksityisiltä myyjiltä esimerkiksi netin ilmoituspalstojen kautta. Tällöin kannattaa noutaa puhelin postituksen sijasta, sillä silloin sen kunnon voi tarkistaa itse. Netissä on myös valitettavasti aina muutamia huijareita, minkä vuoksi ainakaan kovin kallista puhelinta ei ole järkevää ostaa yksityiseltä myyjältä tarkastamatta puhelimen kuntoa.