Älypuhelin – hyvä renki, huono isäntä?

Älypuhelin löytyy nykyään lähes jokaisen kädestä, niin lapselta kuin vanhukseltakin. Puhelimia näkyy koulumaailmassa ja esimerkiksi välitunneilla vietetään mielellään aikaa nenä kiinni kännykässä. Kaupungilla kulkiessa vastaantulija näpyttää viestiä, toinen puhuu puhelimessa ja kolmas saattaa jahdata virtuaalisia pokemoneja.

Nykyään on harvinaista, jos et omista älypuhelinta. Älypuhelimia löytyy eri hintaluokissa, mikä mahdollistaa sen hankinnan jokaiselle. Puhelimesta löytyy WhatsApp, Instagram, Netflix, Snapchat ja paljon muuta. Toisin sanoen, puhelimesta löytyy jo kaikki, mitä päivittäin voi kuvitella tarvitsevansa. Puhelin on tehnyt lompakosta tarpeettoman mahdollistamalla maksamisen sovellusten kautta esimerkiksi Mobile Payn avulla. Puhelimella pidetään yhteyttä kavereihin, katsellaan sarjoja, kuunnellaan musiikkia, otetaan kuvia ja pelataan. Puhelin on välttämätön osa arkeamme ja onkin pohdittava, kuinka hyvä renki älypuhelin lopulta on, vai alkaako se olla omistajansa isäntä?

Artikkelissa pohditaan muun muassa seuraavia näkökulmia:

  • Kuinka älypuhelin vaikuttaa ihmisen perustoimintoihin, esimerkiksi uneen ja näköön?
  • Miten älypuhelimet ovat muuttaneet käytöstämme?
  • Voiko älypuhelin aiheuttaa mielenterveydellisiä haittoja?
  • Kuinka voimme paremmin hallita älypuhelimen käyttöä?

Älypuhelimen käytön haitat

Älypuhelin on suhteellisen uusi keksintö, joten sen käyttöä ei ole ehditty vielä tutkia paljoa. On kuitenkin jo huomattu, että älypuhelimen käytöllä on vaikutusta ihmisten kehoon. Älypuhelinta selaillaan usein huonossa asennossa. Pää on etukenossa, olkapäät ja kyynärvarsi ovat kovalla rasituksella, kuten myös ranne. Sormien lihakset, etenkin peukalot, tulevat helposti kipeäksi. Hartiat jumittavat ja päätä alkaa särkeä. Tämä on vasta alkua, sillä väärässä asennossa puhelimen selailu saattaa muuttaa kehoa ja ryhtiä pysyvästi.

Silmillekään älypuhelin ei ole jatkuvasti käytettynä hyväksi, sillä pienen näytön tihrustaminen on silmille rankempaa, kuin esimerkiksi kauas katsominen. Pienten lasten näön on huomattu huonontuneen älypuhelimien esiintulon myötä. Pienen kirkkaan näytön tuijottaminen vaikuttaa aivoihin virkistävästi, joten unta on vaikeampi saada iltaisin ja päivisin koulussa tai töissä väsyttää, mikä taas hankaloittaa työskentelyä ja oppimista.

Älypuhelimella on vaikutusta myös ihmisten mieleen. Älypuhelimen käyttöön voi jäädä koukkuun ja on huomattu, että esimerkiksi viestin tai vaikkapa tykkäyksien saaminen älypuhelimen sovelluksissa tuottaa aivoissa mielihyvähormoneja. Ei siis ihme, että älypuhelinta voi olla vaikea laskea käsistään. Erityisesti lapset ja nuoret ovat alttiita vaikutteille ja muiden hyväksynnän hakemiselle, mikä myös lisää heidän riskiään älypuhelimen aiheuttamaan sosiaaliseen paineeseen. Vaikka älypuhelin mahdollistaa vaivattoman, jatkuvan yhteydenpidon ystäviin ja läheisiin, toisaalta käyttäjälle muodostuu helposti tarve vastata välittömästi kaikkiin viesteihin, sähköposteihin ja ilmoituksiin. Tämä taas aiheuttaa aivoille jatkuvaa kuormitusta ja mielelle rauhattomuuden tunnetta.

Puhelimeen addiktoituminen onkin erittäin yleinen, joskin vähän tutkittu ilmiö. Lähes kaikki älypuhelimen käyttäjät kuitenkin kokevat psyykkisiä oireita, kuten ahdistusta, masentuneisuutta ja unettomuutta, mikäli puhelin häviää tai rikkoutuu. Älypuhelimen käytön yleisimmät riskit liittyvätkin käytön liiallisuuteen.

Miten älypuhelimien säteily vaikuttaa?

Ihmiset ovat usein huolissaan älypuhelimien aiheuttamasta säteilystä ja pelkäävät niiden aiheuttavan jopa syöpää. Nämä huolet johtuvat pääasiassa siitä, että puhelimet lähettävät radioaalloiksi kutsuttua säteilyä, jolle puhelinta lähinnä olevat kehon osat voivat altistua. Tästä säteilystä ainoa todistettu vaikutus on kuitenkin lämpeneminen. Lämpeneminen on huomattavissa esimerkiksi pidellessä puhelinta pitkään korvalla puhelun aikana. Säteily aiheuttaa huolta myös puhelimien määrän huiman kasvun vuoksi sekä soitettavien puheluiden määrän ja puhelimien muun käytön lisääntymisen myötä.

Puhelimien käytön lisääntyminen on kuitenkin lisännyt myös langattomien yhteyksien lähetysasemien määrää ja tästä johtuen puheluiden säteilylle altistuminen on itse asiassa vähentynyt monin paikoin. Lämpenemisen lisäksi älypuhelimien säteilyllä ei ole havaittu muita selkeitä vaikutuksia ihmiskeholle. Samantyyppistä säteilyä käytetään esimerkiksi ruuan lämmitykseen mikroaaltouunissa, eikä sillä ole havaittu olevan yhteyttä syöpäriskin lisääntymiseen tai muuhun ihmiselle vaaralliseen terveydentilaan.

Älypuhelimen käytön hallitseminen

Älypuhelimet eivät ole osoittautuneet vaarallisiksi, mutta niiden liialliseen käyttöön liittyy kuitenkin useita haittoja, aina sormien kipeytymisestä masennukseen. Hyvä uutinen on, että jokaisella on mahdollisuus hallita omaa puhelimen käyttöään. Suosittuja keinoja ovat esimerkiksi säännölliset tauot puhelimen käytöstä, vaikkapa tunnin ajan iltaisin tai koko päivän sunnuntaisin. Tehokas keino puhelimen unohtamiseen on myös pitää sitä äänettömänä esimerkiksi ilta- ja yöaikaan tai koska tahansa rauhaa kaivatessa.

Ehkäpä kaikkein yksinkertaisin, mutta silti toimivaksi havaittu tapa on pitää puhelinta näkyvillä aina näyttö alaspäin, jolloin emme yhtä herkästi huomaa saapuvia ilmoituksia ja syttyviä valoja. Näin mieli ei pääse harhailemaan puhelimeen yhtä usein kuin näytön ollessa näkyvillä. Jatkuvat ilmoitukset saavat meidät kuvittelemaan, että olemme kiireisempiä kuin todellisuudessa olemme. Apu voi myös löytyä älypuhelimesta itsestään, sillä on olemassa sovelluksia, joiden avulla omaa puhelimen käyttöä on mahdollista tarkkailla ja rajoittaa.

Älypuhelin – enemmän haittaa vai hyötyä?

Onko älypuhelin siis paras ystävämme vai pahin vihollisemme? Mahdollisesti molempia. On olemassa tutkimustuloksia siitä, että aivojen rakenne voi muuttua runsaan puhelimen käytön seurauksena. Erityisesti jatkuva erilaisten medioiden seuraaminen ja niin kutsuttu ”multitaskaaminen” voi ajan mittaan heikentää keskittymiskykyä ja vaikeuttaa tunteiden säätelyä. Älypuhelimen käyttö voi kuitenkin lisätä aivojen aktiivisuutta myös positiivisesti, mahdollistamalla esimerkiksi hyödyllisen tiedon hakemisen ja vaivattoman yhteydenpidon ystäviin ja perheeseen.

Älypuhelimet ovat tulleet kiinteäksi osaksi elämäämme ja puhelimen käyttö todella muuttaa käytöstämme ja ajatteluamme. On pitkälti oma valintamme, annammeko sen vaivata itseämme vai otammeko siitä vain hyödyn irti.

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *